Billede af hunde på bænk

Socialhunde

En socialhund er en hund, der ligesom en servicehund er testet, helbredsundersøgt og udvalgt for dens særligt gode kvaliteter og egnethed.

En ”bedste ven” og hjælper

Socialhunden kan, ligesom servicehunden, have hjælpefunktioner, men socialhunden har ikke offentlig adgang, som en servicehund kan have det. Arbejdet med socialhunde fokuserer mere på, at hunden er meget venlig, veltrænet, omgængelig og en meget social hund.

En socialhund kan, eksempelvis, blive placeret hos en familie med et barn eller ung under 18 år, med en fysisk funktionsnedsættelse. Brugeren bliver inddraget i pasning, træning og pleje af hunden, men det overordnede ansvar for socialhunden tilfalder en voksen person.
Børn og unge med bevægelseshandicap kan have særlig glæde ved en socialhund: Der opstår et varmt og nært forhold mellem hund og barn. En socialhund kan bidrage med glæde, tryghed og venskab, opmuntre til leg og anden fysisk aktivitet og ligesom servicehunden, kan socialhunden være et naturligt kontaktled til omverdenen. En socialhund kan også have hjælpefunktioner som barnet eller den unge har glæde af i hverdagen.

Også voksne mennesker med en fysisk funktionsnedsættelse, som ikke selvstændigt - men sammen med en hjælper/familiemedlem – kan tage vare på en hund, kan ansøge om at blive samtrænet med en socialhund. Pasning, træning og pleje af socialhunden bliver således et fælles ansvar for modtageren og dennes hjælper/familie.

Socialhunde har ikke offentlig adgang som servicehunde, men må færdes alle steder, hvor familiehunde i øvrigt må færdes. De kan kendes på et blåt tørklæde.

Ansøgere til socialhunde skal være mindst 10 år gamle. Såfremt ansøgeren er under 18 år, skal en værge deltage i ansøgningsprocessen. Alderskravet er en del af de internationale retningslinier som STH efterlever, og kan ikke fraviges. 

Læs mere om ansøgningsprocessen her

Efter servicelovens §112 om støtte til hjælpemidler, kan kommunen i nogle tilfælde godkende en servicehund som hjælpemiddel. Vær opmærksom på, at kommuner ikke godkender ansøgninger med tilbagevirkende kraft. Derfor skal du også søge din kommune, når du søger om en socialhund hos os.

STH stiller hunden gratis til rådighed for brugeren i hele hundens levetid. Det kan vi kun takket være støtte fra fonde, virksomheder, private donationer samt kommunale bevillinger.

Brugeren betaler et engangsbeløb på 2.500,- kr. pr. udplaceret hund, som dækker et livstidsmedlemskab af STH.

 

STH Hvalpeveste

Bliv hvalpevært og gør en forskel

Har I tid og overskud til at træne, passe og pleje en hvalp i 6 - 8 måneder, så har vi brug for jer.

Læs mere ›
IMG 2074

Bliv medlem

Bliv medlem af STH og støt vores arbejde med at træne og udplacere servicehunde

Læs mere ›
Billede af servicehund

Kan jeg få en servicehund?

Vi udplacerer kun servicehunde til mennesker med fysisk funktionsnedsættelse. Det sker gennem en ansøgelsesproces, der sikrer det bedste match mellem hund og bruger

LÆS MERE ›