Vores hunde skal være fysisk og mentalt sunde, samt trygge og glade - og det skal være sjovt at være servicehund.
Krav og standarder for at levere servicehunde
Der er i dag ikke lovkrav om særlige standarder for arbejdet med at træne og udplacere servicehunde. Der findes dog internationale standarder for arbejdet med servicehunde, som udbyderne kan vælge at følge. STH - Servicehunde til Handicappede er akkrediteret medlem af den internationale servicehundeorganisation Assistance Dogs International (ADI) og leverer således ADI certificerede servicehunde. Siden 1949 har Dansk Blindesamfund desuden uddannet førerhunde til blinde, og foreningen er Danmarks eneste certificerede leverandør af førerhunde hos International Guide Dog Federation. Læs en opsummering af ADIs standarder her (på engelsk).
Hvor meget træning skal hunden have, før den er klar som servicehund?
Hos STH tager processen med at udvælge, træne, screene, specialtræne, matche og samtræne en servicehund ca. 1,5-2 år: Udvælgelsesprocessen af en servicehund starter allerede, når hvalpen er cirka 8 uger og hvalpetestes. Egnede hvalpe udplaceres hos foreningens frivillige hvalpeværter, som under kyndig vejledning af STHs instruktører, socialiserer og miljøtræner hvalpen til den er ca. 10-12 måneder gammel. 1 år gammel gennemgår hunden en række mentaltest og sundhedsscreeninger hos dyrlæger for at sikre dens egnethed. Hvis hunden vurderes egnet, starter den herefter den avancerede træning hos en af vores specialuddannede servicehundeinstruktører, og servicehunden er færdiguddannet, når den er cirka 1,5-2 år. Herefter er den klar til at blive matchet og samtrænet med en bruger – en proces som strækker sig over flere uger/måneder. Efter endt samtræning indstilles bruger og servicehund til en international offentlighedstest, som – hvis den bestås – giver brugeren adgang til at medbringe hunden, hvor hund normalt ikke har adgang – fx fødevarebutikker, restauranter, indkøbscentre, busser, tog, fly m.m.
Sundhedscheck
STH samarbejder med førende danske dyrlæger, som gennemgår hunden ved en grundig klinisk undersøgelse, hvor også hundens bevægeapparat undersøges. Der bliver taget røntgenbilleder af hundens hofter og albuer, som vurderes af eksperter, og det bliver ligeledes undersøgt, om der er mistanke om allergi. Hundens øjne bliver også undersøgt af en øjendyrlæge.
Vi tester også hundens mentalitet. Gennem et testforløb sættes forskellige situationer op for hunden, som kan udløse en reaktion hos hunden. Det er for eksempel en synlig overraskelse, som en kedeldragt, der pludselig bliver trukket op foran hunden, skramlende lyde og lyden af skud og andre oplevelser. Målet er ikke at gøre hunden bange, men at se, hvordan den reagerer i bestemte situationer, hvordan den løser opgaven, og om den kan lægge oplevelsen fra sig.
Det er foreningens pligt at sørge for, at alle vores hunde har de bedste betingelser for et godt og langt liv som servicehund. Vi underviser derfor brugerne i at holde hunden sund og forebygge skader og sygdomme. Vi følger årligt op på hundens helbred, når vi mødes til fællestræninger, ligesom hunden selvfølgelig kommer til et årligt sundhedseftersyn hos en dyrlæge.
Avanceret træning
I en alder af ca. 1½ år er hunden klar til at påbegynde det næste led i uddannelsen til servicehund – den avancerede træning. Denne træning foregår hos STH´s instruktører, og tager ca. 8-10 måneder. Her lærer hundene ca. 50 signaler, der endvidere kan kombineres på mange måder. Der bliver lagt vægt på, at hundene bliver trænet i afvekslende miljøer, som f.eks. i hjemmet, i indkøbscentre/butikker og andre offentlige steder. Den alsidige træning resulterer i, at hundene bliver fortrolige med at arbejde i mange forskellige miljøer, og agere hensigtsmæssigt i udfordrende situationer.
Teamtræning
Når et hold servicehunde har gennemgået den avancerede træning, skal de matches med godkendte kandidater fra STHs venteliste. Kommende servicehundebrugere inviteres til at deltage i ”Teamtræning”. Teamtræning er en spændende træningsperiode på ca. 100 timer, hvor brugerne og servicehundene lærer hinanden at kende, lærer at samarbejde og kunne anvende de indlærte signaler. Teamtræningen består således dels af teori om bl.a. hundens adfærd, behov, indlæringspsykologi m.m. og dels praktisk træning, røgt og pleje, motion og leg med hundene.
Offentlighedstest
Efter endt teamtræning kan servicehundeteamet aflægge en offentlighedstest. Når denne er bestået, med tilfredsstillende resultat, giver det brugeren adgang til at medbringe servicehunde offentlige steder, hvor hunde under normale omstændigheder ikke har adgang – eksempelvis fødevarebutikker, restauranter, indkøbscentre, busser, tog, fly m.m. Servicehunde bærer en særlig STH ID vest som signalerer, at ”servicehunden er på arbejde”, og brugeren har et særligt ID kort, der identificerer dem og hunden.
Kontakt og støtte hele hundens levetid
STH udmærker sig ved at vedligeholde kontakten til alle servicehunde og brugere, i hele hundens levetid. Det gør vi for at sikre den fortsatte succes for de pågældende teams. Desuden tilbydes opfølgende træning flere gange årligt, hvor servicehundebrugerne samles, træner og udveksler erfaringer, og bliver vejledt af foreningens instruktører.